Velkommen til pressevisning onsdag 28. mai kl. 12:00 | SPACE MAKING
Dato 28. mai 2025 12:00 – 14:00
Sted Astrup Fearnley Museet
Velkommen til pressevisning onsdag 28. mai kl. 12:00 med Solveig Øvstebø og Owen Martin!
Påmelding innen tirsdag 27. mai til: Stein-Inge Århus | s.aarhus@afmuseet.no | 45240092
------------
Space Making
Hanne Borchgrevink, Robert Burnier, Miyoko Ito, Atta Kwami, Julia Rommel, Gerda Scheepers, Vivian Suter, Vegard Vindenes
29. mai – 24. august 2025
Space Making presenterer kunstnere som på ulike måter arbeider med rommet i sine abstrakte malerier. Med verk av åtte kunstnere fra flere generasjoner, trekker utstillingen linjer mellom ulike posisjoner innen samtidsmaleriet og historiske perspektiver.
Den modernistiske forståelsen av maleriet som et flatt og todimensjonalt medium, har alltid også implisert dets mulighet for å skape perspektiv, rom og dybde. Kunstnerne som presenteres her benytter maleriet som et redskap for romlig konstruksjon: På lerretet, i arkitekturen og som et konseptuelt verktøy.
Flere forskjellige tilnærmingsmåter kommer frem blant verkene i utstillingen: En vektlegging av det fysiske utstillingsrommet, eller den malte flatens materialitet; bruken av maleriske teknikker for å konstruere dybde – både som en abstraksjon og som håndgripelig, fysisk romlighet; samt rommet som en metafor – med undersøkelser av hvordan den malte overflaten også kan inneholde en psykologisk eller metafysisk dybde gjennom form og figurasjon.
Vivian Suter monterer sine omfangsrike malerier som installasjoner, ofte med løst hengende tekstiler, lagvis på rekker i rommet, eller som overlappende kollasjer på vegg. Slik gjør hun museet og utstillingsrommet til selve fundamentet for sine verk. Atta Kwamis installasjoner og malerier – med pulserende geometriske mønstre – er inspirert av hverdagens arkitektur og håndmalte skiltkunstverk fra Ghana. Julia Rommel strekker malte lerreter på nytt over blindrammer i forskjellige størrelser, for så å legge til nye lag av overlappende fargefelt, med stifter og andre spor etter maleriets understøttende rammeverk eksponert i det ferdige verket. Hennes tett oppbygde geometriske former komprimerer billedplanet og trekker blikket ut mot margen. Robert Burniers veggmonterte aluminiumskulpturer er fint avstemte studier i abstraksjon og romlig konstruksjon. Han bruker tredimensjonal form som utgangspunkt for en skulpturell praksis som er tydelig forankret i maleriet, og antyder samtidig at maleri er like mye en konseptuell strategi som en medial undersøkelse.
Der disse kunstnerne vektlegger maleriets materialitet, mediets konseptuelle forankring eller museets arkitektur, skildrer andre kunstnere i utstillingen arkitekturlignende objekter i sine motiver – ofte som en måte å konstruere eller forestille seg en verden.
Vegard Vindenes maler geometriske konstruksjoner basert på egne modeller som han i noen tilfeller først lager i papp. Hans detaljerte fremstillinger visker ut grensene mellom fysiske objekter og forestilte representasjoner. Hanne Borchgrevink har siden 1980-tallet arbeidet med huset som motiv, og rettet oppmerksomheten mot maleriets grunnleggende formale egenskaper, samtidig som hun åpner for personlige og emosjonelle assosiasjoner. Til denne utstillingen lager Borchgrevink også et stort, omsluttende verk som fyller utstillingsrommet. I Gerda Scheepers’ malerier antydes figurative elementer, uten at hun gjengir dem fullt ut; med subtile referanser til kropper, interiører og symboler fra media. Spenningen mellom det skjulte og det avslørte antyder gjenkalte minner, og gir arbeidene en psykologisk dimensjon.
Miyoko Itos malerier viser den vedvarende kunstneriske interessen for romlig abstraksjon. Ito var aktiv fra 1950-tallet til tidlig på 1980-tallet, og er kjent for gåtefulle arbeider med referanser til surrealisme, kubisme og lyrisk fargefeltmaleri. Hennes malerier inneholder subtile antydninger til figurasjon, minner og indre landskaper. Paletten i hennes sene arbeider – med myke pasteller og okertoner – gir bildene et psykologisk, nærmest metafysisk uttrykk, forankret i den virkelige verden, men med en samtidig transcendental kvalitet.
Kuratert av Solveig Øvstebø og Owen Martin