Pressemelding -
Matias Faldbakken – Effects of Good Government in the Pit
Astrup Fearnley Museet har gleden av å presentere en soloutstilling med den norske kunstneren Matias Faldbakken og ønsker velkommen til pressevisning 21. september kl.11.00. Kunstneren vil være tilstede.
Astrup Fearnley Museet har gleden av å presentere en soloutstilling med den norske kunstneren Matias Faldbakken (f. 1973). Med denne utstillingen fortsetter museet sin utforskning av den norske kunstscenen i dialog med den internasjonale kunstverdenen. Samtidig som Faldbakken har etablert en sentral posisjon både nasjonalt og internasjonalt, fortsetter han å utvikle seg med stor kreativitet og kontinuerlig fornyelse. Utstillingen Effects of Good Government in the Pit viser Faldbakkens kunstneriske utvikling fra det inneværende tiåret med et verksutvalg fra 2011 og frem til i dag. Hovedvekten ligger på verk fra de siste par årene, i tillegg til to stedsspesifikke arbeider kunstneren har skapt i møte med museets arkitektur. I løpet av denne perioden har Faldbakken videreutviklet sitt kunstneriske prosjekt gjennom å stille spørsmål ved objekters og bilders funksjon i samtidskunsten og samfunnet for øvrig. Gjennom dekonstruksjon og underminering av former, endring av readymade-objekter, nye collagekomposisjoner og eksperimentering med bruk av ord og bokstaver, skaper han sitt eget kunstneriske språk. Konstellasjonen av video, skulpturer, collager, grafikk, malerier og installasjoner viser kunstnerens mangefasetterte undersøkelser og eksperimentering innenfor ulike medier.
Fra antiestetikk til eklektisk materialitet
Faldbakken har vært beskrevet som del av en generasjon nykonseptuelle eller postkonseptuelle kunstnere. Kunstnerskapet har tidligere kretset rundt konseptet negasjon slik det uttrykkes i blant annet avantgardekunsten og undergrunnskulturer. Kunsthistoriske referanser som den historiske avantgarden, neoavantgarden, minimalismen og konseptkunsten settes sammen med ulike utrykk for dissens og motkultur i tvetydige tematiseringer av overskridelsens dilemmaer. I de siste årenes utvikling av kunstnerskapet synes den stramme og minimale anti-estetikken han har vært kjent for å ha trådt tilbake for et mer sammensatt uttrykk og en eklektisk materialitet.
Kunstproduksjonens premisser
Utstillingen inkluderer flere av Faldbakkens markante verksserier som tar utgangspunkt i ulike objektsgrupper som esker, kanner eller andre former for beholdere. Generiske og verdiløse formater brukes som kunstnerisk råmateriale, tillagt minimale eller tvetydige kunstneriske inngrep som både utfordrer definisjonen av kunst og tematiserer kunstneriske handlinger og prosesser. Dette kan blant annet ses i serien Fuel Sculpture hvor flasker og bensinkanner presenteres som readymade-skulpturer som samtidig benyttes som støpeformer, hvor grensen mellom den kunstneriske ideen, prosessen og det endelige skulpturelle uttrykket ser ut til å oppheves. Andre verksserier tar utgangspunkt i gjenstander tilknyttet frakt, transport og emballasje som peker mot problemstillinger tilknyttet produksjon og sirkulasjon av kunst og varer.
Stedsspesifikke inngrep
I utstillingen har Faldbakken skapt to stedsspesifikke installasjoner som går i direkte dialog med museumsarkitekturen. Tre av skilleveggene i museets hovedsal er dekket med fliser i serien Tiles Sculpture og tematiserer museets såkalte «nøytrale» visningsrom ved å hente inn et «skittent» materiale fra sfærer som toaletter eller T-banestasjoner. Installasjonen Sommerkveld sommerkveld ved ved Oslofjorden Oslofjorden / Fra Fra Oslofjorden Oslofjorden presenterer to malerier av den nasjonalromantiske kunstneren Hans Gude. Oslofjorden figurerer som motiv både i maleriene og i den vakre utsikten fra utstillingssalens vindu. De historiske maleriene har i et provokativ grep blitt hengt vertikalt på en magasinskjerm fra museets kunstlager. Humor og provokasjon går om hverandre i dette møtet der samtidskunstneren omtrent endevender den historiske kunsten. Faldbakken ser ut til å undersøke bakenforliggende premissene ved kunstinstitusjonene ved å utfordre museale presentasjonsformer og lagringspraksis, samtidig som han tilbyr en slags tidsreise ved hjelp av Gudes malerier.
Skjermens hegemoni
Gjennom en rekke verk fremtrer også en markant interesse for skjermbegrepet og ulike former for skjermkultur. Dette kan blant annet ses i serien Screens Overlaps hvor kunstneren har tatt utgangspunkt i ulike hverdagsobjekter som aktiveres som skjermflater. Objektene har blitt påført kopierte bilder i overlappende sekvenser som minner om datamaskinens skjermvinduer. Motivene stammer fra et mangfold av kilder fra blant annet kunsthistorie, litteratur, internettmemer og skatemagasiner som blir forflyttet, bearbeidet, overlappet, beskåret og transformert slik at den opprinnelige konteksten forskyves og tømmes for mening. I utforskningen av skjermbegrepet og bilders ustadige sirkulasjon i digitale formater, stilles også spørsmål om hva den materielle kunstens potensiale er når skjermen har hegemoni. Forflyttingen av bilder og tekster kjennetegner også kunstnerens todimensjonale arbeider hvor filmplakater, bokomslag og logoer abstraheres i en spill mellom visuelle uttrykk og språklig meningsdannelse.
Tekst og bilder
Faldbakken er også kjent for sitt forfatterskap. Mellom 2001-2008 utkom hans triologi Skandinavisk Misantropi, utgitt under pseudonymet Abo Rasul, og denne høsten er han aktuell med den nye romanen The Hills. Språk og litteratur spiller en viktig rolle også i kunstnerskapet, der forholdet mellom språklige og visuelle uttrykksformer stadig utfordres og utforskes på nye måter. Et sentralt anliggende er forholdet mellom tekst og bilde. Også i disse verkene blir billedmateriale bearbeidet og forflyttet slik at den opprinnelige konteksten og betydningen forandres og undermineres. Appropriert materiale som filmplakater, bokomslag og logotyper abstraheres og plasseres i grenselandet mellom tekstlige og visuelle uttrykk. Til sammen utgjør Faldbakkens kunstneriske arbeider en kompleks utforskning av problemstillinger relatert til både kunstneriske prosesser og meningsdannelse, de bakenforliggende strukturene i kunstverdenen og vår digitale bilde- og skjermkultur.
Matias Faldbakken:
Matias Faldbakken (f. 1973) er utdannet ved Bergen Kunstakademi (1994-98) og Staatliche Hochschule für Bildende Künste i Frankfurt (1996-1997). Han har bland annet vært inkludert i prestisjeutstillingen dOCUMENTA (13) i 2012, den 11. Gwangju-biennalen i Sør-Korea i 2016, den nordiske paviljongen på Venezia-biennalen i 2005 og har hatt soloutstillinger på prestisjetunge internasjonale institusjoner som Le Consortium, Kunsthalle Friedricianum og WIELS. Faldbakkens arbeider er inkludert i offentlige samlinger som Centre Pompidou, Paris; Moderna Museet, Stockholm; Jumex Collection, Mexico City, Ellipse Foundation, Lisboa, samt Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design og Astrup Fearnley Museet i Oslo. Faldbakken er også kjent for sitt forfatterskap. RomaneneThe Cocka Hola Company (2001),Macht und Rebel(2003) ogUnfun(2008) utkom under pseudonymet Abo Rasul. Høsten 2017 er han aktuell med den nye romanenThe Hills.
Kuratorer: Gunnar B. Kvaran og Therese Möllenhoff
Matias Faldbakken:
Matias Faldbakken (f. 1973) er utdannet ved Bergen Kunstakademi (1994-98) og Staatliche Hochschule für Bildende Künste i Frankfurt (1996-1997). Han har bland annet vært inkludert i prestisjeutstillingen dOCUMENTA (13) i 2012, den 11. Gwangju-biennalen i Sør-Korea i 2016, den nordiske paviljongen på Venezia-biennalen i 2005 og har hatt soloutstillinger på prestisjetunge internasjonale institusjoner som Le Consortium, Kunsthalle Friedricianum og WIELS. Faldbakkens arbeider er inkludert i offentlige samlinger som Centre Pompidou, Paris; Moderna Museet, Stockholm; Jumex Collection, Mexico City, Ellipse Foundation, Lisboa, samt Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design og Astrup Fearnley Museet i Oslo. Faldbakken er også kjent for sitt forfatterskap. RomaneneThe Cocka Hola Company (2001),Macht und Rebel (2003) og Unfun (2008) utkom under pseudonymet Abo Rasul. Høsten 2017 er han aktuell med den nye romanenThe Hills.
Related links
Emner
Kategorier
Astrup Fearnley Museet er et privat samtidskunstmuseum som åpnet i 1993 og disponerer en betydelig samling av norsk og internasjonal samtidskunst fra 1960-tallet til i dag. Museet presenterer også skiftende utstillinger av ledende internasjonal og norsk samtidskunst og har etablert seg som en ledende institusjon for visning og formidling av internasjonal samtidskunst.