Pressemelding -
Lizzie Fitch / Ryan Trecartin
Astrup Fearnley Museets hovedsal gjøres om til en surrealistisk skulpturhage som tematiserer identitet og selviscenesettelse i vår digitale medievirkelighet
Astrup Fearnley Museet er stolte av å presentere utstillingen Lizzie Fitch / Ryan Trecartin.
«Lizzie Fitch og Ryan Trecartin er utvilsomt de mest originale kunstnerne innen videoinstallasjon og skulptur i dag. I deres verk vil publikum oppleve en reise gjennom eksploderende fortellerkunst – i skulptur, lyd og video – som både er appellerende og provoserende, med et meningsfullt uttrykk og viktig tematikk. Utstillingen Lizzie Fitch / Ryan Trecartin er den tredje og siste i museets trilogi om kunstscenen i Los Angeles, der den første var #AlexIsrael og den andre Los Angeles – A Fiction.»
- Gunnar B. Kvaran, direktør Astrup Fearnley Museet
Den kritikerroste amerikanske kunstnerduoen Lizzie Fitch og Ryan Trecartin er kjent for sine store videoinstallasjoner, som de selv betegner som «skulpturelle teatre», der de forener film, animasjon, lyd, performance, skulptur og installasjon til en altomfattende kunstopplevelse. Utstillingen på Astrup Fearnley Museet presenterer et av deres skulpturelle teatre med verket Plaza Point (2009) som inkluderer de tre filmene Trill-ogy Comp. I filmene er alle konvensjonelle fortellerstrukturer forkastet til fordel for en kompleks, ikke-lineær fiksjon. De outrerte karakterene leverer en skjellsettende opplevelse av en hysterisk og skrudd verden, som samtidig har klangbunn i dagens virkelighet der vi er omgitt og påvirket av skjermer og digitale billedstrømmer. I disse grensesprengende arbeidene tar kunstnerne for seg hvordan teknologi og ny digital medievirkelighet har endret menneskets tilstand, språk og fortellinger. Med referanser til moderne amerikansk ungdomskultur, reality-tv og sosiale medier utforsker de selviscenesettelse og digitale mediers påvirkning på identitet, kjønn og relasjoner.
Skulptur har alltid spilt en fremtredende rolle i Fitch og Trecartins kunstnerskap, både på og utenfor skjermmediet. Utstillingen på Astrup Fearnley Museet er den første omfattende museumspresentasjonen med fokus på kunstnerduoens skulpturelle arbeider. Kunstnerne har forvandlet museets hovedsal til en særegen skulpturhage av både enkeltstående figurer og komplekse narrative grupper. De voldsomme og tvetydige karakterene, både i film- og skulpturmediet, vender opp ned på fikserte identitetsroller som kjønn, etnisitet, alder, seksualitet og familierelasjoner og formidler en visjon av en fragmentarisk og gjennomkommersialisert verden i stadig teknologisk utvikling.
I Fitch og Trecartins surrealistiske skulpturhage på Astrup Fearnley Museet denne våren kan publikum forvente seg en eksplosiv verden av humor, horror, antiestetikk og kakofoni, som samtidig stiller viktige spørsmål og inviterer til refleksjon rundt identitet og selviscenesettelse i vår digitale medievirkelighet.
Lizzie Fitch (f. 1981) og Ryan Trecartin (f. 1981) møttes i 2000 på Rhode Island School of Design og har etter det samarbeidet tett. I 2006 ble Trecartin i en alder av 26 år den yngste kunstneren inkludert i Whitney-biennalen. Senere har duoen presentert utstillinger på steder som MoMA PS1 i New York, Kunst-Werke Institute for Contemporary Art i Berlin og Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris, og deltatt på prestisjeutstillinger som New Museum triennalen (2009), Venezia-biennalen (2013) og Berlin-biennalen (2016). Etter å ha arbeidet fra Los Angeles i en årrekke er kunstnerne i dag basert i Athens, Ohio.
Kuratorer: Gunnar B. Kvaran og Therese Möllenhoff
_____________________________________
Pressevisning torsdag 22. februar kl. 11:00
Vi ønsker pressen velkommen til visning og presentasjon av
utstillingen ved kuratorene Gunnar B. Kvaran og Therese Möllenhoff.
Etter visningen inviterer vi til lunsj på Vingen bar.
For henvendelser og påmelding kontakt: press@fearnleys.no
M: 93 03 97 02 | T: 22 93 60 60
Emner
Regions
Astrup Fearnley Museet er et privat museum og har siden åpningen i 1993 etablert seg som en ledende institusjon for visning og formidling av norsk og internasjonal samtidskunst. I 2012 flyttet museet til Tjuvholmen, vakkert plassert ved Oslofjorden i et bygg som forener kunst, natur og urbanitet tegnet av den verdenskjente arkitekten Renzo Piano. Museet viser skiftende utstillinger med ledende internasjonal og norsk samtidskunst og huser Astrup Fearnley Samlingen. Samlingen er en av Norges viktigste og mest omfattende private kunstsamlinger, med ikonverk av kunstnere som Damien Hirst, Anselm Kiefer og Jeff Koons.