Gå videre til innhold
Med utstillinger av Matthew Barney,  Alex Israel og fire generasjoner  av kunstnere fra L.A. i «Los Angeles – A Fiction» og en stadig skiftende samlingsutstilling har publikum hatt mye å  glede seg over i kunståret 2016 på Astrup Fearnley Museet.
Med utstillinger av Matthew Barney, Alex Israel og fire generasjoner av kunstnere fra L.A. i «Los Angeles – A Fiction» og en stadig skiftende samlingsutstilling har publikum hatt mye å glede seg over i kunståret 2016 på Astrup Fearnley Museet.

Pressemelding -

​Et fantastisk år for Astrup Fearnley Museet

2016 ble et fantastisk år for Astrup Fearnley Museet med gode besøkstall, spennende utstillinger og suksess med det nye konseptet Art Night!

Med to kanppe uker igjen av året har godt over 120.000 besøkende lagt turen til museet i løpet av 2016. Året startet vi med lanseringen av Norges første komplette museumsapp. Appen ble utviklet spesielt med tanke på formidling for publikum – både barn og voksne – for å bedre deres opplevelse i våre utstillinger. Museet er stolte av at over 3.500 har lastet ned og brukt appen, og i ukene som kommer legges det til flere nye funksjoner.

I februar åpnet utstillingen med verdenskunstneren Matthew Barney, Matthew Barney – Bildungsroman. Utstillingen inneholdt verk fra over 24 år av Barneys karriere, og fokuserte på sentrale emner og utviklingslinjer i Barneys produksjon. I samarbeid med Cinemateket i Oslo, presenterte museet også et filmprogram, deriblant Norgespremieren av Matthew Barneys nyeste filmverk River of Fundament. Om utstillingen sa Aftenposten at: «Matthew Barney ruver i samtidskunsten. Hans formspråk, som kretser rundt materialundersøkelserog det performative, er både storslått og detaljrikt».

I mai åpnet utstillingen #AlexIsrael, med den unge, Los Angeles-baserte kunstneren Alex Israel. Utstillingen mottok gode kritikker og både anmeldere og publikum lot seg fascinere av Israels vekselvirkning mellom overflate og dybde og hans tvetydige omfavnelse og avsløring av medieverdens mekanismer. Mona Pahle Bjerke i NRK sa blant annet: «[Alex Israel] viser det medierte bildet, alle de drømmene og forestillingene som knytter seg til det forjettede land som vi har fått formidlet gjennom filmens verden. Dette er et ganske dystopisk og urovekkende og kritisk prosjekt», mens Kunstkritikk.nokalte Alex Israel for en av «10-tallets så langt mest interessante kulturkommentatorer overhodet».

I juni lansertes et helt nytt månedlig kveldsarrangement på Astrup Fearnley Museet kalt Art Night! Med lange køer, god stemning, og opp til over 1000 besøkende per arrangement, har dette vært en suksess som vi har alle våre besøkende å takke for! Vi gleder oss allerede til neste arrangement i januar 2017!

I september åpnet utstillingen Los Angeles – A Fiction, som presenterer et utvalg kunstnere og forfattere fra byens kunst- og litteraturscene fra de siste 50 årene, mange som tidligere aldri er vist i Norge. Museet fikk anledning til å vise frem viktige verk av kunstnere som Larry Bell, Ed Ruscha, Robert Irwin og John Baldessari, sammen med mellomgenerasjonens kunstnere som Charles Ray, Stayna Kahn og John Divola, samt dagens unge, fremadstormende kunstnere som Jonas Wood, Brian Calvin og Nancy Lupo. Om denne flergenerasjonelle utstillingen bemerket at DN at "Utstillingens blanding av veteraner og nykommere er vellykket og ansporende". Los Angeles – A Fiction har blitt en suksess både for museet og de deltagende kunstnerne og vekker stor begeistring hos både publikum og anmeldere. Morgenbladet skrev at: «Viljen til å sette ubehag og drømmeriske California-klisjéer opp mot hverandre, gjør Los Angeles - A Fiction til en sympatisk og mangfoldig utstilling» og Aftenposten påpeker at "Kunstnernes felles ambisjon er å gi et sammensatt og nyansert bilde av L.A. gjennom kunst. Dèt lykkes de i". I 2017 reiser utstillingen videre til Frankrike der den åpner på museet MAC Lyon i mars. I Oslo kan utstillingen fortsatt oppleves frem til 21. januar!

Gjennom hele året har vi byttet ut enkelte verk i Astrup Fearnley Samlingen slik at publikum ofte kan oppdage nye verk ved deres neste besøk. I desember gjorde vi en stor utskiftning av utstillingen The World is Made of Stories – Verk fra Astrup Fearnley Samlingen, fra verk som ikke har vært vist på langt tid men som stadig er aktuelle, som Tom Sachs monumentale «Presidential Seal» (2004), til helt nyenye verk som Richard Princes nyeste verksserie New Portraits med approprierte bilder fra Instagram. Fra desember og for en avgrenset periode viser Astrup Fearnley Museet for første gang et utvalg verker fra Hans Rasmus Astrups private samling av familieportretter malt av Asta Nørregaard. Verkene kan oppleves i utstillingen The World is Made of Stories – Verk fra Astrup Fearnley Samlingen nå.

Vi takker alle som besøkte oss i 2016 for et flott år og gleder oss til nye utstillinger og arrangementer i 2017!

Emner

Kategorier

Regions


Astrup Fearnley Museet er et privat samtidskunstmuseum som åpnet i 1993 og disponerer en betydelig samling av norsk og internasjonal samtidskunst fra 1960-tallet til i dag. Museet presenterer også skiftende utstillinger av ledende internasjonal og norsk samtidskunst og har etablert seg som en ledende institusjon for visning og formidling av internasjonal samtidskunst. 

Kontakter

Stein-Inge Århus

Pressekontakt Kommunikasjonsleder +47 452 40 092

Relatert innhold

Publikumssuksessen Art Night

I morgen er det klart for Art Night, kveldsarrangementet på Astrup Fearnley Museet som har vært en suksess fra første stund, og over 3500 har deltatt så langt. «Da vi åpnet dørene for den første Art Night hadde vi en forventning om ca 60 gjester. Da det kom over 500 forstod vi raskt at vi hadde undervurdert attraksjonen ved det å oppleve kunst på kveldstid», sier Mathilde Emilie Johnsen.