Gå videre til innhold
Årets sommerutstillinger på Astrup Fearnley Museet

Pressemelding -

Årets sommerutstillinger på Astrup Fearnley Museet

________________________________________________

Velkommen til pressevisning av årets sommerutstillinger tirsdag 28. mai kl. 11:00, etterfulgt av lunsj på Vingen Bar kl. 12:00
________________________________________________


Anselm Kiefer – Bøker og tresnitt
Utstillingsperiode: 30. mai — 15. september 2019

Anselm Kiefer (f. 1945) var lenge i tvil om han skulle bli forfatter eller maler. Selv om valget til slutt falt på maleriet, har litteraturen hele tiden spilt en viktig rolle i kunstnerskapet. Det var bøkenes materialitet og estetikk som dannet grunnlaget for de første kunstverkene hans, og gjennom daglige journalnotater har han reflektert rundt eget arbeid og fordypet seg i litteratur som står hans egen tenkning nær. Utstillingen Anselm Kiefer – Bøker og tresnitt forsøker å vise – gjennom et beskjedent utvalg, med tanke på kunstnerskapets omfang – de mange forbindelsene som finnes mellom Kiefers arbeid og poesi, myter, sumeriske og bibelske fortellinger, historie, filosofi, kabbala og alkymi.

Denne utstillingen, som er et resultat av et samarbeid mellom Jan Michalski Foundation for Writing and Literature i Montricher i Sveits og Astrup Fearnley Museet, viser en rekke bøker fra 1969 til 2017 og et utvalg tresnitt, sammen med malerier og skulpturer. De nyeste bøkene og tresnittene vises her for første gang.

Passende nok har bøkene, som har en unik stilling i Kiefers produksjon, en fremskutt posisjon i utstillingene hans, sidestilt med maleriene og skulpturene. For disse bøkene utgjør både akkompagnement, forarbeid og ettertanker til de andre verkene i kunstnerskapet.
 Rainer Michael Mason, Anselm Kiefer – bøker, inkubatorer og ekkokammere. Fra utstillingskatalogen.

Utstillingen vises i Kiefersalen på Astrup Fearnley Museet, utstillingssalen som har fått sitt navn nettopp etter Anselm Kiefer. Det er her hans ikoniske bokhylle av bly, The High Priestess/Zweistromland, står, sammen med hans to store malerier Barren Landscape og Ladder to the Sky.

I forbindelse med utstillingen er det laget en omfattende katalog som er rikt illustrert med Kiefers verk og med tekster om Kiefers kunstnerskap og spesielt hans litterære referanser og arbeid med artist’s books. Foruten en innledning av kuratorene Natalia Granero og Gunnar B. Kvaran, kan du lese tekster av Rainer Michael Mason, Jean-Max Colard, Götz Adriani og Anselm Kiefer selv. Alle tekstene er oversatt til norsk og er tilgjengelig i en egen minikatalog.

Kuratorer: Natalia Granero og Gunnar B. Kvaran

Anselm Kiefer i Astrup Fearnley Samlingen
Anselm Kiefers verk The High Priestess/Zweistromland (1985 – 1989) ble kjøpt inn til Astrup Fearnley Samlingen samme året som det sto ferdig, i 1989. Da museet åpnet i lokalene i Dronningensgate i 1993 ble dette verket stående som et imponerende statement for det nye private samtidskunstmuseet. Kiefer var allerede da en viktig og godt etablert kunstner og den enorme bokhyllen i bly er et ikonisk verk i hans kunstnerskap. Han er en av de store kunstnerne i vår tid og verkene hans har på et vis satt standard, ambisjon og kvalitet for Astrup Fearnley Samlingen.



Private Passion – Nye verk i Astrup Fearnley Samlingen
Utstillingsperiode: 30. mai — 18. august 2019

Å samle kunst er en lidenskap. Samleren finner et kunstverk, forelsker seg i det, og klarer ikke å gi slipp på det. Denne prosessen gjentar seg igjen og igjen. Samlerens rolle er kompleks da han utforsker kunsthistorien på sin egen måte, plukker og velger og inntar et standpunkt. På lik linje med kunstnerne opererer samlerne som enkeltpersoner. Det er deres personlige smak som bestemmer utvalget.

Hans Rasmus Astrup, mannen bak Astrup Fearnley Samlingen, er en av disse lidenskapelige samlerne. Hans klare hensikter og strukturerte tilnærming til å sette sammen en gruppe internasjonale samtidskunstverk har resultert i en ambisiøs, helhetlig samling som både er i verdensklasse og som er en komplementaritet til andre museer i Norge og de nordiske landene generelt.

Denne utstillingen vil vise et stort og variert utvalg av norske og internasjonale kunstverk innkjøpt i perioden fra 2012, da museet flyttet til Tjuvholmen, frem til i dag. Du vil se verk av blant andre Korakrit Arunanondchai, George Condo, Rachel Harrison, Marianne Heske, Juliana Huxtable, Josh Kline, Margaret Lee, Ibrahim Mahama, Mathieu Malouf, Helen Marten, Katja Novitskova, Torbjørn Rødland og Xu Zhen.

Kurator: Gunnar B. Kvaran


Fakta om Astrup Fearnley Samlingen
Astrup Fearnley Samlingen er en av Norges viktigste og mest omfattende private samlinger av samtidskunst. Den dateres tilbake til 1960-tallet og omfatter verk av internasjonale og norske samtidskunstnere. Samlingen fokuserer på individuelle banebrytende verk, snarere enn kunsthistoriske epoker og bevegelser, og den følger gjerne utvalgte kunstnere tett over flere år. Siden 1992 til i dag har Hans Rasmus Astrup vært listet blant verdens 200 viktigste kunstsamlerne på Art News’ Top 200 Art Collectors. Astrup Fearnley Samlingen teller i dag 1392 kunstverk.

________________________________________________

Pressen er også hjertelig velkommen til medlemsåpningen onsdag 29. mai kl. 18:00.

For henvendelser og påmelding kontakt:
Mathilde Emilie Johnsen: m.johnsen@fearnleys.no
M: 93 03 97 02 | T: 22 93 60 40 

________________________________________________

Emner

Regions


Astrup Fearnley Museet er et privat museum og har siden åpningen i 1993 etablert seg som en ledende institusjon for visning og formidling av norsk og internasjonal samtidskunst. I 2012 flyttet museet til Tjuvholmen, vakkert plassert ved Oslofjorden i et bygg som forener kunst, natur og urbanitet tegnet av den verdenskjente arkitekten Renzo Piano. Museet viser skiftende utstillinger med ledende internasjonal og norsk samtidskunst og huser Astrup Fearnley Samlingen. Samlingen er en av Norges viktigste og mest omfattende private kunstsamlinger, med ikonverk av kunstnere som Damien Hirst, Anselm Kiefer og Jeff Koons.

Kontakter

Stein-Inge Århus

Pressekontakt Kommunikasjonsleder +47 452 40 092