Gå videre til innhold
Fredrik Værslev er årets Artist Tree-kunstner på Astrup Fearnley Museet

Nyhet -

Fredrik Værslev er årets Artist Tree-kunstner på Astrup Fearnley Museet

Hvert år inviterer Astrup Fearnley Museet en samtidskunstner til å dekorere årets juletre. I år har museet invitert den norske kunstneren Fredrik Værslev.

Fredrik Værslev har valgt å bruke årets juletrebudsjett til å produsere 24 ullpledd i samarbeid med Røros Tweed. Hver dag frem til julaften trekkes en vinner av et pledd blant museets besøkende.

Mønsteret, fargene og formatet på pleddene er tro kopier av hans maleriserie vist på Kunsthal Aarhus og CNEAI i Paris i 2016. Pleddene er nummerert fra 1 til 24 og signert av Værslev på samme måte som hans malerier. Pleddene kan forbli brukskunst, helt enkelt ett pledd, eller de kan spennes opp på en blindramme og på den måten fremstå som maleriene vist i Aarhus og Paris, i samme format: 130 x 115 cm.

Årets juletredekorasjon er også en humoristisk oppfølging av Værslevs utendørsutstilling i 2016 hvor 24 malerier hang i trærne, nærmest som juletrepynt, på Ile des Impressionistes i utkanten av Paris over en fire måneders periode. Værslev selv sier om ideen at han ønsket å bruke museets juletrebudsjett til å gi bort en gave til en tilfeldig besøkende av museet hver dag frem til jul. En gave like god som oppspent bilde på veggen, som liggeunderlag for bikkja.

«Samtidskunsten stiller svært ofte spørsmål ved eller kommenterer det konvensjonelle samfunnet og dets tradisjoner, og Astrup Fearnley Museets Artist Tree er blitt en tradisjon innenfor julens tradisjoner og den tid for ettertanke julen ofte blir gjenstand for. I år har vi invitert Fredrik Værslev, en norsk kunstner som har fått internasjonal oppmerksomhet. Han skaper abstrakte semantiske malerier som ofte tar utgangspunkt i hans barndomshjem og nærmiljø. Juletreet er et symbolsk ladet objekt som fungerer som bindeledd i familien og samfunnet. Værslevs idé er å kombinere minimalisme, et rent og upyntet grantre, med julens giverglede representert ved julegavene under treet, som vil gis til museets besøkende. Man kan se det som en performance som varer fra 1. advent til julaften!»
- Gunnar B. Kvaran, direktør Astrup Fearnley Museet

Fredrik Værslev (f. 1979) er utdannet ved Konsthögskolan i Malmö (2005-2010) og Staatliche Hochschule für Bildende Kunste, Städelschule, i Frankfurt am Main (2008-2009). Værslev er blant annet innkjøpt til Astrup Fearnley Samlingen, og i 2018 presenterte museet soloutstillingen Fredrik Værslev – Fredrik Værslev as I Imagine Him.

Dette er tredje året på rad at museets juletre pyntes av en samtidskunstner. I 2018 var det Ann Iren Buan og i 2017 Bjarne Melgaard

Emner

Regions

Kontakter

Stein-Inge Århus

Pressekontakt Kommunikasjonsleder +47 452 40 092