Gå videre til innhold
Leonard Rickhard, Modellbord II, 2002-2004. Telenor kunstsamling. Foto: Jens Hamran.
Leonard Rickhard, Modellbord II, 2002-2004. Telenor kunstsamling. Foto: Jens Hamran.

Velkommen til pressevisning torsdag 25. januar 2024 kl. 12:00 | LEONARD RICKHARD - MELLOM KONSTRUKSJON OG SAMMENBRUDD

Dato 25. januar 2024 12:00 – 14:00

Sted Astrup Fearnley Museet

Velkommen til pressevisning torsdag 25. januar kl. 12:00

Direktør og kurator for utstillingen, Solveig Øvstebø, ønsker velkommen og vil gi en introduksjon til utstillingen.

Påmelding innen mandag 22. januar til: Stein-Inge Århus | s.aarhus@afmuseet.no | 45240092

--------------------

Leonard Rickhard
Mellom konstruksjon og sammenbrudd
26.01. – 19.05.24

Første utstilling i 2024 vies maleren Leonard Rickhard. Gjennom et langt kunstnerskap har Rickhard etablert et karakteristisk og lett gjenkjennelig formspråk – en visuell signaturstil som har en egen plass i nyere norsk kunsthistorie.

Denne utstillingen ser både tilbake på en kunstnerisk produksjon gjennom et halvt århundre, og viser samtidig hvordan Rickhard ufortrødent fortsetter sitt maleriske prosjekt godt inn i dets sjette tiår. Utstillingen blir en sjelden mulighet til å oppleve den fulle bredden i kunstnerskapet og inkluderer tidlige eksempler på at hans velkjente motivkrets formuleres for første gang, i form av interiørmalerier, studier av jernbanevogner og bilvrak, eller stemningsfulle landskap. Blant de seneste arbeidene er to nye versjoner av modellflybyggeren, et motiv Rickhard har arbeidet med i over 40 år, samt et monumentalt, stedsspesifikt maleri som blir det største han noen gang har laget.

Siden midten av 1970-tallet har Rickhard malt mange av de samme motivene på nytt og på nytt. I malerier fra hele karrieren opptrer motiver som fugleskapet, nattmaleren, modellbordet, bjørkeskogen og forlatte brakkebygg. Utstillingen vil ta utgangspunkt i dette sirkulære aspektet ved kunstnerskapet. Gjennom en serie med tilstøtende utstillingsrom, vil utstillingen gå i dybden på de mest kjente motivene; bilder som ofte peker på et underliggende psykologisk og politisk alvor. Mange av maleriene er en bearbeiding av minner; erindringer fra kunstnerens egen barndom like etter andre verdenskrig, uttrykt i bilder hvor det usagte og uuttalte ofte er mer dominerende enn det eksplisitt politiske.

Leonard Rickhard (f. 1945) bor og arbeider i Arendal.

Kuratert av Solveig Øvstebø.

Kategorier

Kontakter

Stein-Inge Århus

Pressekontakt Kommunikasjonsleder +47 452 40 092

Relatert innhold