Gå videre til innhold
INFORMATION (Today) åpner 4. februar 2022

Pressemelding -

INFORMATION (Today) åpner 4. februar 2022

Enten vi liker det eller ikke er vi omringet. Det er umulig å slippe unna den uavbrutte strømmen av informasjon som driver den databaserte kapitalismen på 2000-tallet. Krypterte nettverk, kryptovaluta, kunstig intelligens, datautvinning, partiske algoritmer og følsomme roboter er bare noe av det vi er stilt overfor. Livene våre påvirkes av en enorm informasjonsspredning og av datateknologiens uransakelige veier når det gjelder hvordan nettopp informasjonen hentes og sirkuleres.

Gruppeutstillingen INFORMATION (Today) er et uformelt svar til utstillingen INFORMATION som ble holdt ved Museum of Modern Art i New York i 1970. MoMA-utstillingen, som var kuratert av Kynaston L. McShine, ble til i en tid da data- og kommunikasjonsteknologien plutselig skjøt fart – en periode som allerede i sin samtid fikk merkelappen «informasjonsalderen». Femti år senere inneholder INFORMATION (Today) nyere – og noen helt nye – arbeider av seksten kunstnere fra hele verden. De er alle født etter den eksplosive informasjonsspredningen som ga støtet til MoMA-utstillingen i 1970. Kunstnerne i dagens utstilling jobber innenfor mange ulike medier og representerer et stort oppbud av kunstneriske posisjoner. Begrepet informasjon utgjør en underliggende tematikk for alle verkene som vises, enten det dreier seg om å utforske kommunikasjonsteknologi, overvåking, datasystemer eller finansspekulasjon.

INFORMATION (Today) bryter imidlertid med den forestillingen de fleste har av kunst som tar for seg dette temaet – enten de ser for seg en nøytral og faktabasert samling av svart-hvite dokumenter, eller en utstilling hvor det summer av høyteknologiske, datakontrollerte tekniske finesser – det som er blitt kalt post-internettkunst. INFORMATION (Today) er leken, fargerik og oppslukende, men den er også forskningstung, vitebegjærlig og materielt kompleks. Her møter betrakteren et tilsynelatende motsetningsfullt utvalg av så vel materielle som immaterielle kunstverk. Felles for dem alle er at de tar for seg vår grunnleggende informasjonsavhengighet.

Kunstnere: American Artist, Alejandro Cesarco, Simon Denny, Lawrence Abu Hamdan, Marguerite Humeau, Zhana Ivanova, Tobias Kaspar, Gabriel Kuri, Liu Chuang, Ima-Abasi Okon, Laura Owens, Trevor Paglen, Sondra Perry, Cameron Rowland, Sung Tieu og Nora Turato. Kuratert av Elena Filipovic.

Til utstillingen er det laget et kompendium med tekster og tekstfragmenter valgt ut av kunstnerne selv. Dette er materiale de har gitt som respons på hvilke tekster de omga seg med, enten de brukte dem som bakgrunnsmateriale for arbeidene eller som svar på et mer generelt forhold til betydningen av data og informasjon. Gjennom kompendiet gjøres tekstene tilgjengelige for dem som ønsker å utforske informasjonen som (på sett og vis) ligger til grunn for INFORMATION (Today).

Utstillingen er produsert av Kunsthalle Basel i samarbeid med Astrup Fearnley Museet.


Emner

Kategorier

Regions


Astrup Fearnley Museet ble grunnlagt i 1993 og er et av Nordens fremste museer for samtidskunst. Museet forvalter den omfattende Astrup Fearnley-samlingen og presenterer skiftende utstillinger med både verk fra samlingen og nye produksjoner av kunstnere fra hele verden.

Kontakter

Stein-Inge Århus

Pressekontakt Kommunikasjonsleder +47 452 40 092