Gå videre til innhold
Olav Christopher Jenssen, Lackmus Painting No 1, 2004
Olav Christopher Jenssen, Lackmus Painting No 1, 2004

Pressemelding -

Artist Talk og utstillingsåpning med Olav Christopher Jenssen

Olav Christopher Jenssen – Verk fra Astrup Fearnley Samlingen
Utstillingsperiode: 3. mai — 15. september 2019

Olav Christopher Jenssen (f. 1954) fikk sitt store gjennombrudd på utstillingen Documenta IX i 1992 og har med sine abstrakte malerier blitt en internasjonalt anerkjent kunstner.

Helt fra begynnelsen av 1980-tallet har Jenssen utviklet et abstrakt ekspresjonistisk formspråk der han systematisk har forsket på formelle muligheter og fargeuttrykk. Fra figurasjon i 1980-årene mot ulike uttrykk innen det abstrakte maleriet, med et spenn fra organiske former til mer geometriske, alltid med vekt på farge, rom, flate og materie. Jenssens nonfigurative malerier er kjennetegnet av en energisk og intens fargeholdning ofte med en kompleks overflatebehandling. Fargene varierer fra skinnende sterke, nesten fluorescente toner til mildere pastellfarger. Komposisjonene og fargefeltene kan ofte minne om landskapsaktige former som fjell og horisonter, eller, slik Jenssen selv har betegnet det, som indre landskap, som fra barndomsminner.

Den norske kunsthistorikeren Ina Blom omtalte i en anmeldelse i Aftenposten i 1995 Jenssens malerier som en type «hukommelsesteknologi». Dette er en metafor kunstneren selv i høy grad la opp til i sin tidlige produksjon, eksempelvis i verksserien Lack of Memory fra 1991-92. «Vi lever i et samfunn der vi ikke behøver å huske eller repetere så mye sammen, fordi alt blir skrevet ned og tatt vare på. At disse informasjonssystemene har utviklet sin egen glemsel eller ugjennomtrengelighet på grunn av de uregjerlige massene av informasjon, er bare ett eksempel på at vi er mer forelsket i forestillingen om hukommelse enn faktisk informasjon.» I kunstsammenheng handler dette dypest sett om en slags sameksistens mellom fortid og nåtid. Maleriet – og i bredere forstand kunsten og poesien generelt – tilbyr dette, ikke nødvendigvis utelukkende som et «kritisk» rom, slik tendensen har vært de siste tretti årene. Snarere dreier det seg om en påstand om en bestemt måte å være i verden, en livsførsel som er verken naiv-optimistisk eller nevrotisk, men avslappet og bejaende i møtet med livets visuelle vidunderlighet.
          
Erlend Hammer i sin artikkel til utstillingens minikatalog

Jenssen er en sentral kunstner i Astrup Fearnley Samlingen. Samlingen inneholder et stort antall av hans verk fra ulike tidsepoker som på en god måte viser hans kunstneriske reise.

------

Utstillingen åpner for våre medlemmer og inviterte torsdag 2. mai kl. 18:00.
I forkant av åpningen er pressen også velkommen til Artist Talk med Olav Christopher Jenssen kl. 17:00 i Kiefersalen.

For intervjuavtaler og påmelding kontakt: 
Mathilde Emilie Johnsen: m.johnsen@fearnleys.no
M: 93 03 97 02 | T: 22 93 60 40 

------

Emner

Kategorier

Regions


Astrup Fearnley Museet er et privat museum og har siden åpningen i 1993 etablert seg som en ledende institusjon for visning og formidling av norsk og internasjonal samtidskunst. I 2012 flyttet museet til Tjuvholmen, vakkert plassert ved Oslofjorden i et bygg som forener kunst, natur og urbanitet tegnet av den verdenskjente arkitekten Renzo Piano. Museet viser skiftende utstillinger med ledende internasjonal og norsk samtidskunst og huser Astrup Fearnley Samlingen. Samlingen er en av Norges viktigste og mest omfattende private kunstsamlinger, med ikonverk av kunstnere som Damien Hirst, Anselm Kiefer og Jeff Koons.

Kontakter

Stein-Inge Århus

Pressekontakt Kommunikasjonsleder +47 452 40 092